Ohjelma

Viikonlopun ohjelmassa on sekä kaikille osallistujille yhteisiä ohjelmanumeroita että työpajoja, joissa päästään pienemmissä ryhmissä työskentelemään eri aihealueiden parissa. Asiapitoisen ohjelman ohessa on myös runsaasti vapaamuotoisempaa olemista. Kaikkeen ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, ja kevätpäiville voi myös tulla ihan vain viettämään aikaa. 

HUOM! Lauantaina työpajaohjelma on jaettu kahteen settiin. Ensimmäinen setti on klo 13‒15 ja toinen setti klo 16‒18. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittaudutaan myös työpajaohjelmaan. Voit osallistua kummassakin setissä vain yhteen työpajaan.

 

Työpajasetti 1


1. Ympäristöpoliittisen vaikuttamisen linjat

Luonto-Liitossa laaditaan tänä vuonna ympäristöohjelma, jossa määritellään järjestön ympäristövaikuttamisen linjaukset ja tavoitteet. Laatiminen ajoittuu pääasiassa syksylle, mutta pohjatyö käynnistetään Kevätpäivillä. Keräämme työpajassa osallistujilta suuntaa siihen, mitä teemoja ympäristöohjelmaan tulee sisällyttää.

2. Villiyrit ja luonnonkosmetiikka

Villiyrtteily on mahtava harrastus. Sen myötä alat katsoa omaa lähiympäristöäsi uusin silmin, opit tunnistamaan kasveja ja löydät tutuille kasveille uusia käyttötapoja. Villiyrtteily on myös hyvä syy lähteä ulos ja liikkumaan. Saat myös vinkkejä, mistä kasveja kannattaa
kerätä ja miten ne käsitellään.
 
Tule kuuntelemaan parhaat ideat villiyrttien keruusta ja hyödyntämisestä luonnonkosmetiikkaan ja ruoaksi. Pääset myös tekemään itse ihoa hellävaraisesti syväpuhdistavan kasvonaamion. Kasvonaamiobaarissa on tarjolla erilaisia savilaatuja ja yrttijauheita, joista kokoat ihotyypillesi sopivan syväpuhdistavan naamion kotona käytettäväksi. Saat mukaasi myös naamion valmistusohjeet.

4. Retkiruokaa!

Onko mukanasi aina vain täytettyä ruisleipää? Haluaisitko oppia kokkaamaan ulkona? Tervetuloa oppimaan retkiruokailun salat! Reseptivinkkejä ja ohjeita niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin retkikokeille.

4. Nuorten Luonto 2.0

Nuorten Luonto on Luonto-Liiton lehti nuorilta nuorille. Sitä tekevät nuoret yhdessä lehdenteon ammattilaisten kanssa. Tässä työpajassa kaikki kiinnostuneet saavat osallistua lehden kehittämiseen. Suunnittelemme teemoja ja sisältöä tuleviin numeroihin, ideoimme uudistuksia ja pohdimme, miten lehdestä voisi tehdä entistä paremman ja vaikuttavamman.
 
Jos olet aina halunnut Nuorten Luonnon avustajaksi, tule työpajaan tutustumaan lehden suunnitteluun. Jos olet aina pelkästään plärännyt lehden läpi ennen paperinkeräykseen heittämistä, tule työpajaan kertomaan, mikä saisi sinut uppoutumaan lehteen syvemmin. Jos sinulla on idea, miten tuoda lehden sisältöjä esille somessa, tule kertomaan se meille.

5. Pop up -luontokerho

Kun aikuiset miettivät hankalia ympäristöaiheita, lapset saavat nauttia omasta luontokerhostaan! Alle 12-vuotiaille sopiva luontokerho kokoontuu kahteen otteeseen lauantaina työpajasettien aikana. Ohjelmassa on kivoja leikkejä ja puuhia.
 

Työpajasetti 2


1. Mielenosoituskoulutus

Mielenosoitukset ja kansalaistottelemattomuus ovat tärkeitä ympäristövaikuttamisen työkaluja. Voimme löytää historiasta useita esimerkkejä, joissa näillä on saatu aikaan merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia. Erityisesti ilmastoliikkeessä kansalaistottelemattomuudesta on tullut viime vuosina ihmisiä paljon puhuttava elementti.
 
Mielenosoitusten ja kansalaistottelemattomuuden tekemisessä tärkeää on suunnittelu, yhteiset pelisäännöt ja tietysti ehdoton rauhanomaisuus. Tässä koulutuksessa käymme läpi näitä tekijöitä ja harjoittelemme myös toimintaa käytännössä.

2. Neulakintailun alkeet

Oletko kyllästynyt siihen että puikoilla neulotut ja virkatut sukat tahi lapaset lähtevät aina purkautumaan? Haluaisitko purkautumattomammat villasukanpohjat? Tule neulakintailun työpajaan oppimaan tekniikan alkeet!

Vanhimmat tunnetut löydöt kinnasneulatekniikasta ovat noin vuodelta 6500 eaa Israelista, ja Suomessa löytöjä on rautakaudelta, mutta luutavasti neulottu on aikaisemminkin. Opetellaan suomalaisen 2+2 tekniikan alkeita. Jos sinulla on oma kinnasneula niin ota se mukaan. Ohjaajalla on myös neuloja lainaksi.

3. Retkipäiväkirja

Omaksi iloksi tai muille jaettavaksi: retkipäiväkirja on yllättävän monikäyttöinen kapistus. Tästä työpajasta saat vinkkejä siihen, kuinka kirjoittaa ylös tärkeimmät ja arkipäiväisemmätkin retkeily- ja luontokokemukset. Mitä kannattaisi huomioida ja miten päästä alkuun? Kuinka saat tekstistä kiinnostavan ja millaiset yksityiskohdat ovat sellaisia, että haluat muistella niitä myöhemmin tai ne kiinnostaisivat muitakin kuin itseäsi?

Työpajasta saat varmasti apua valkoisen paperin kammoon. Teemme jokaiselle oman retkipäiväkirjan, joka pääsee heti käyttöön! Ei haittaa, vaikket olisi haka piirtämisessä tai kirjoittamisessa. Pois turha itsekriittisyys: retkipäiväkirjaan sopivat rumimmatkin harakanvarpaat ja luuranko-ukkelit, ja tarvittaessa voit tallettaa kansien väliin vaikka kuivattuja kukkia tai rannalta poimittua hiekkaa!

4. Käärmeretki

Löytyyköhän Tippsundista kyitä tai muita käärmeitä? Lähde jännittävälle käärmeretkelle, jolla opit paljon uutta näistä kiinnostavista matelijoista, niiden olinpaikoista, pesimisestä ja käyttäytymisestä!

5. Pop up -luontokerho

Kun aikuiset miettivät hankalia ympäristöaiheita, lapset saavat nauttia omasta luontokerhostaan! Alle 12-vuotiaille sopiva luontokerho kokoontuu kahteen otteeseen lauantaina työpajasettien aikana. Ohjelmassa on kivoja leikkejä ja puuhia.
 
 

Kaikille yhteistä ohjelmaa

Yhteiseen ohjelmaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ohjelma järjestetään osana Kevätpäiviä, mutta mihinkään ei tietenkään tarvitse osallistua, jos ei itse halua ‒ ja kaikkeen saa osallistua, jos haluaa!
 

Taide ja ilmastonmuutos

Luonto-Liitto on mukana Erasmus+ Learning through arts -hankkeessa. Miten yhdistetään ilmastonmuutos ja taide vaikuttamiskeinona? Kaikille yhteinen esitelmä laajentaa käsitystä taiteen ja ympäristöaiheiden yhteydestä ja antaa uusia näkökulmia.

Melominen

Jos meri ei ole jäässä, Tippsundissa pääsee melomaan! Kanootit ovat vapaasti käytettävissä. Muistathan, että yksin ei saa lähteä merelle, eikä ilman, että joku rannalle jäävä tietää sinun lähteneen. Pidäthän siis huolen siitä, että et ole yksin ja joku tietää, missä olet ja milloin tulet takaisin. Pysyttele saarien suojassa ja vältä aavoja. Pelastusliivi on pakollinen varuste kaikille. Niitä löytyy saunatuvan kaapista.

Pöllöretki

Kevätpäivien ensimmäisenä iltana perjantaina tehdään pieni pöllöjenkuunteluretki leirialueen lähimaastoon. Emme tiedä, minkälaiset ovat mahdollisuudet pöllöjen kuulemiseen, mutta sittenhän se selviää. Varaudu retkeen lämpimin vaattein, sillä luvassa on seisoskelua. Otsa- tai taksulamppu on kätevä varuste pimeässä. Osallistuakseen ei tarvitse tietää mitään pöllöistä.

Varhaisaamun linturetki

Oletko aamuvirkku? Et? Haluaisitko havainnoida lintuja? Kyllä! Tervetuloa varhaisaamun linturetkelle lauantaina klo 6.00 auringonnousun aikaan! Retkenvetäjä lupaa olla vähintäänn yhtä väsynyt ja unenpöpperöinen kuin sinäkin. Retkellä kuljeskellaan jonkin matkaa leirialueen ulkopuolelle tarkkaillen lintuja. Lintutuntemusta tai -harrastustaustaa ei tarvita, pelkkä kiinnostus riittää. Ota omat harrastusvälineet mukaan, jos sinulla on. Muutamat lainakiikarit tulevat jakoon, ja lisäksi kaikki pääsevät katsomaan lintuja kaukoputkella.

Kevätseuranta-retki

Jos sunnuntaina huomaat, että Kevätpäivillä on tullut vietettyä koko viikonloppu, muttet ole vieläkään päässyt yhdellekään retkelle, ei huolta: lopuksi järjestetään vielä Kevätseuranta-retki, jolla kaikki pääsevät tutustumaan Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanjaan ja bongaamaan kevään merkkejä. Montako löydät?

Iltaohjelmaa

Historiallisten tanssien opetusta, jännittävä tarinaroolipeli ja monenlaisia lautapelejä! Molemmille illoille on ohjelmassa kivaa puuhaa, johon kaikki halukkaat iltaihmiset ja yökukkujat ovat tervetulleita osallistumaan. Sauna lämpiää lauantai-iltana.

Artistivieras

Lauantai-iltana pääsemme nauttimaan upeasta musiikkiesityksestä, jonka esittäjän pidämme salassa aina h-hetkeen saakka. Täydellinen päätös mahtavalle päivälle!

Metsäbileet

Illan pimetessä metsässä välkähtelee valoja, kuuluu jalkojen töminää ja erikoista musisointia. Liitytkö mukaan tanssimaan tai oletko kenties yksi soittimista? Astu metsän bileisiin! Osallistuakseen ei tarvitse lainkaan osata tanssia, laulaa tai soittaa. Näihin karkeloihin ovat tervetulleita kaikenlaiset ja -ikäiset kevätpäivävieraat.

Tutustumisleikkejä

Kevätpäivillä on varmasti tyyppejä, joihin et ole ennen törmännytkään. Tutustumisleikkien tarkoitus on tutustua uusiin ihmisiin ja saada kasvot nimille, joihin olet ehkä ollut yhteyksissä ainoastaan sähköpostin tai somen välityksellä. Ei huolta ‒ kenenkään ei ole pakko osallistua tai puhua pukahtaakaan. Tärkeintä on, että kaikilla on mukava ja turvallinen olo! Kevätpäivillä ei vedetä pelottavia tai kiusallisia tutustumisleikkejä.

Nakkimukityöpaja

Kokoa oma nakkimuki ja osallistu äänestykseen, mikä nakki on mukiinmenevä ja mikä ei! Nakkimukityöpaja ei ole osa työpajaohjelmasettejä, vaan se tapahtuu iltapalalla ja siihen saavat osallistua ihan kaikki.


 
Kuvat © Teemu Saloriutta